https://sputnik.kz/20250424/ministr-alnazarova-mektep-askhanasynda-qanday-zhanashyldyq-engiziletinin-aytty-52818330.html
Министр Әлназарова мектеп асханасында қандай жаңашылдық енгізілетінін айтты
Министр Әлназарова мектеп асханасында қандай жаңашылдық енгізілетінін айтты
Sputnik Қазақстан
Мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты диетаны жақсартуға бағытталған 24.04.2025, Sputnik Қазақстан
2025-04-24T20:53+0500
2025-04-24T20:53+0500
2025-04-24T20:53+0500
дұрыс тамақтану
мектеп
диета
https://sputnik.kz/img/07e8/0a/0b/47751364_0:126:1280:846_1920x0_80_0_0_4eeccea28fbafbf33611782add6a7599.jpg
АСТАНА, 24 сәуір – Sputnik. 2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап Қазақстанда мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты күшіне енеді, деп хабарлады Денсаулық сақтау министрлігі.Денсаулық сақтау министрі Ақмарал Әлназарова "Мектептегі тамақтану: білім беру ұйымдарында тамақтану стандартын енгізу" тақырыбында өткен дөңгелек үстелде мектептегі тамақтану сапасы мен қауіпсіздігі стратегиялық маңызды мәселе екенін атап өтті."Денсаулық сақтау министрлігі ғылыми тәсілдер мен халықаралық ұсынымдардың негізінде Мектепте тамақтанудың жаңа стандартын әзірледі. Ол 2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап елдің барлық білім беру ұйымдарында күшіне енеді", - деді министр.Жаңа тәсіл балаларды денсаулық пен дамудың заманауи талаптарына сәйкес келетін теңдестірілген, қауіпсіз және пайдалы диетамен қамтамасыз етуге бағытталған.Дөңгелек үстелге қатысушылар мектептегі тамақтану реформасы балалардың физикалық жағдайын жақсартуға ғана емес, сонымен қатар ұзақ мерзімді әлеуметтік-экономикалық тиімділікке де әсер ететінін атап өтті:Мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты диетаны жақсартуға бағытталған, атап айтқанда бұл қантты, тұзды және өңделген тағамдарды азайтуды, көкөністердің, жемістердің, дәнді дақылдардың, ақуыздардың және сүт өнімдерінің үлесін арттыруды қамтиды.Қазақ тағамтану академиясының президенті Алмаз Шарман стандарт талаптарын қатаң сақтау балалардың семіздігін 10-15%-ға, 2 типті қант диабетін 10-20%-ға, артериялық гипертензияны 8-18%-ға және басқа да созылмалы ауруларды 5-15%-ға төмендетуге ықпал ететінін айтты.
https://sputnik.kz/20240909/mangystau-oblysynda-oqushylar-zhappay-ulandy-eldegi-barlyq-mektep-askhanasy-tekseriledi-46890258.html
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2025
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңалықтар
kk_KK
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kz/img/07e8/0a/0b/47751364_72:0:1209:853_1920x0_80_0_0_700dd4640e438b36d24fb254968c6919.jpgSputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
дұрыс тамақтану, мектеп, диета
дұрыс тамақтану, мектеп, диета
Министр Әлназарова мектеп асханасында қандай жаңашылдық енгізілетінін айтты
Мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты диетаны жақсартуға бағытталған
АСТАНА, 24 сәуір – Sputnik. 2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап Қазақстанда мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты күшіне енеді, деп хабарлады Денсаулық сақтау министрлігі.
Денсаулық сақтау министрі Ақмарал Әлназарова "Мектептегі тамақтану: білім беру ұйымдарында тамақтану стандартын енгізу" тақырыбында өткен дөңгелек үстелде мектептегі тамақтану сапасы мен қауіпсіздігі стратегиялық маңызды мәселе екенін атап өтті.
"Денсаулық сақтау министрлігі ғылыми тәсілдер мен халықаралық ұсынымдардың негізінде Мектепте тамақтанудың жаңа стандартын әзірледі. Ол 2025 жылғы 1 қыркүйектен бастап елдің барлық білім беру ұйымдарында күшіне енеді", - деді министр.
Жаңа тәсіл балаларды денсаулық пен дамудың заманауи талаптарына сәйкес келетін теңдестірілген, қауіпсіз және пайдалы диетамен қамтамасыз етуге бағытталған.
Дөңгелек үстелге қатысушылар мектептегі тамақтану реформасы балалардың физикалық жағдайын жақсартуға ғана емес, сонымен қатар ұзақ мерзімді әлеуметтік-экономикалық тиімділікке де әсер ететінін атап өтті:
оқу үлгерімін арттыруға ықпал етеді,
концентрацияны жақсартады,
болашақта созылмалы аурулардың қаупін азайтады,
ерте жастан бастап дұрыс тамақтану мәдениетін қалыптастырады.
Мектептегі тамақтанудың жаңа стандарты диетаны жақсартуға бағытталған, атап айтқанда бұл қантты, тұзды және өңделген тағамдарды азайтуды, көкөністердің, жемістердің, дәнді дақылдардың, ақуыздардың және сүт өнімдерінің үлесін арттыруды қамтиды.
Қазақ тағамтану академиясының президенті Алмаз Шарман стандарт талаптарын қатаң сақтау балалардың семіздігін 10-15%-ға, 2 типті қант диабетін 10-20%-ға, артериялық гипертензияны 8-18%-ға және басқа да созылмалы ауруларды 5-15%-ға төмендетуге ықпал ететінін айтты.