Оразада денсаулыққа зиян тимес үшін қалай тамақтану керек: дәрігерлер кеңесі

© Sputnik / Абзал КалиевАуызашар - разговение во время священного месяца Рамазан
Ауызашар  - разговение во время священного месяца Рамазан - Sputnik Қазақстан, 1920, 12.03.2024
Жазылу
АСТАНА, 12 наурыз – Sputnik. Елорданың қоғамдық денсаулық сақтау басқармасы ораза кезінде тамақ қандай болуы керек және қандай өнімдерден бас тарту керектігі туралы кеңес берді, деп хабарлайды Астана әкімдігінің ресми сайты.
"Қасиетті Рамазан айында тамақтану қалыпты және мүмкіндігінше қарапайым болуы керек. Ұзақ уақыт ораза ұстауды ескере отырып, тез емес, баяу сіңетін тағамдарды, оның ішінде құрамында жасұнық бар тағамдарды тұтыну керек. Баяу сіңетін тағамдардың энергиясы 8 сағатқа, ал тез сіңетін тағамдардың энергиясы 3-4 сағатқа жетеді", - дейді мамандар.
Баяу сіңетін тағамдар – құрамында күрделі көмірсулар бар тағамдар: дәндер мен тұқымдар – арпа, бидай, сұлы, тары, жарма, бұршақ, жасымық, еленбеген ұн, ұнтақталмаған күріш және т.б.
Тез сіңетін тағамдар – құрамында бос, тазартылған көмірсулар бар тағамдар:
қант, еленген ұн, мысалы, жоғары сортты ұн.
Құрамында жасұнық бар тағамдар: Кебек, тұтас ұнтақталған бидай дәндері, тұқымдар мен дәндер, көкөністер (жасыл бұршақ, бұршақ, цуккини), жүгері, шпинат, темірге бай қызылша жапырақтары, қабығы бар жемістер, бадам, кептірілген жемістер (өрік, інжір, қара өрік) және т.б.
Тұтынылатын тағам құрамында әр тағамдық топтағы тағамдар болуы керек: жемістер, көкөністер, ет/тауық еті/балық, нан/жарма және сүт өнімдері.
Рационнан алып тастау маңызды: қуырылған, майлы тағамдар және құрамында қант көп тағамдар.
Аулақ болу керек:
шамадан тыс тамақтану – шамадан тыс тамақтану, әсіресе ұзақ уақыт ораза ұстағаннан кейін, денеге ауыр зиян келтіруі мүмкін;
шайды шамадан тыс тұтыну – шайдың диуретикалық қасиеттері бар, сонымен бірге денеге күні бойы қажет болатын құнды минералды тұздарды кетіреді;
темекі шегу – темекі шегу денсаулыққа зиян тигізеді, оны толығымен тастау керек.
Жаңалықтар
0