ЕАЭО йогурттардың құрамына бақылау жүргізбейді

йогурт
йогурт - Sputnik Қазақстан, 1920, 19.09.2023
Жазылу
Зертханада йогурттардың құрамын бақылау мүмкін емес – бұл мәселені кәсіпкерлер ЕАЭО мемлекеттік органдарымен және бизнес өкілдерімен бірге алты жылдан бері талқылап келеді
АЛМАТЫ, 19 қыркүйек - Sputnik. 22 қыркүйектен бастап Еуразиялық экономикалық одақта құрамына жемістер, дәнді дақылдар және басқа да компоненттер қосылған йогурттарға қатысты өзгерістер күшіне енеді. ЕАЭО йогурттардың құрамын реттемейді, деп хабарлады "Атамекен" ұлттық кәсіпкерлер палатасы.
Бұл өзгерістер "Сүт және сүт өнімдерінің қауіпсіздігі туралы" техникалық регламентке енгізілді.
"Атамекен" атап өткендей, техникалық регламенттегі өзгерістерді бизнеспен бірге талқылау кезінде йогурттардың құрамын бақылауды алып тастауға мүмкіндік туды, өйткені оларды зертханалық бақылаумен анықтау мүмкін емес.
Йогурттар құрамына бақылауды алып тастау Еуразиялық экономикалық одақтың мемлекеттік органдарымен және бизнес өкілдерімен алты жыл бойы талқыланып келді. "Атамекен" техникалық реттеу департаменті директорының орынбасары Ерік Жалманбетовтың айтуынша, бұл мәселеге нүкте қойылды.
"Біздің бастамамыз қолдау тапты, ал шырынды жемістердің, дәнді дақылдардың және басқа да компоненттердің жаппай үлесін жауапты органдар тексермейтін болады", – деді Жалманбетов.
Ол бұл бақылау индикаторы енгізілген жағдайда өндірушілер негізсіз тексерулерге ұшырайтынын айтты. Өйткені бүгінде йогурттың негізгі массасынан ботқа тәріздес қоспа массаларын ажыратуға мүмкіндік жоқ.
Қазақстанда сүт өнімдерінің 100-ден астам компаниясы бар. Олар өз өнімдерінің түрлерін үнемі кеңейтіп отырады.
"Құрамдас йогурттардағы құрғақ заттарды тексеруді болдырмау жөніндегі талқылауларға белсенді түрде қатысуымыз ақыры нәтиже берді. Енді біздің йогурт өндірушілерге бақылаушы органдар тарапынан негізсіз тексеру жүргізілмейді", - дейді сүт одағының атқарушы директоры Владимир Кожевников.
Жаңа регламентке сәйкес, енді құрамында 6%-ға дейін майы бар балмұздақтар "құрамында сүті бар балмұздақ" деп көрсетіледі. Бұрын құжатта майдың массалық үлесі 12% болатын "сүт майын алмастыратын балмұздақ" термині ғана бекітілген. Бұл өндірушілерге майлылықтың жеке санатын қосу арқылы балмұздақ ассортиментін кеңейтуге мүмкіндік береді, бұл әсіресе сүт шикізаты тапшы аймақтар үшін өте маңызды.
Архивтегі фото   - Sputnik Қазақстан, 1920, 07.09.2023
ЕАЭО елдері үшін өнімдердің қауіпсіздігі бойынша 40 стандарт әзірленеді
Жаңалықтар
0