https://sputnik.kz/20230624/qyzylorda-oblysynda-21-adam-qarbyzdan-ulanyp-qaldy-36305866.html
Қызылорда облысында 21 адам қарбыздан уланып қалды
Қызылорда облысында 21 адам қарбыздан уланып қалды
Sputnik Қазақстан
АСТАНА, 24 маусым – Sputnik. Қызылордада жаз басталғалы 21 адам қарбыздан ұшынып, ауруханаға түскен. Мамандар "қазір қарбыз жеу қауіпті" деп дабыл қағуда... 24.06.2023, Sputnik Қазақстан
2023-06-24T11:13+0500
2023-06-24T11:13+0500
2023-06-24T11:12+0500
қарбыз
https://sputnik.kz/img/07e4/07/16/14542681_0:48:1281:768_1920x0_80_0_0_be9a1edabc66ef50eaf146ba5b49823a.jpg
АСТАНА, 24 маусым – Sputnik. Қызылордада жаз басталғалы 21 адам қарбыздан ұшынып, ауруханаға түскен. Мамандар "қазір қарбыз жеу қауіпті" деп дабыл қағуда. Өйткені, құрамындағы нитрат мөлшері жоғары өнімнен уланып қалуыңыз мүмкін, деп хабарлады "Астана" арнасы.Қыс мезгілінде ең көп таралатын дерт тұмау болса, жазғы маусымда жіті ішек инфекциясы жиі тіркеледі. Бұл- ерте піскен бақша өнімдері, оның ішінде қарбыздан келетін қауіп. Себебі шаруалар мол табысқа кенелу үшін өнімнің ерте пісуіне әсер ететін түрлі химикаттар қосады. Ал бұл адам ағзасына айтарлықтай зиян.Қарбызда тәтті дәмнің болмауы- нитраттыңбар екенінаңғартатын бірденбір белгі. Журналистер сатылымдатұрған қарбыздыңбірін алып, оны тексеруүшін арнайызертханаға апарды. Сынама нәтижесі қандай?"Бұл қарбыздың консистенциясы өте әлсіреген, соғылған деп те айтуға болады, жеуге жарамды жерлерінің көбіне зиян келтірілген. Яғни, адамның организміне көп мөлшерде нитрат түсіп, іш өту, бастың айналуы, құсу сияқты салдарға әкелуі мүмкін", - дейді зертхана маманы Айнұр Серікқанқызы.Мамандардың айтуынша, сатып алу кезінде қарбыздың тұтастығына назар аударған жөн. Сондай-ақ ішкі бөлігін көру үшін кестірген де дұрыс емес. Гигиеналық талаптарды сақтаудың маңызды екенін ескертеді. Дәрінің күшімен емес, өз уақытымен піскен өнім шілденің соңында келеді.
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2023
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңалықтар
kk_KK
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kz/img/07e4/07/16/14542681_96:0:1183:815_1920x0_80_0_0_92dbcc195c747ec9576cabce299856f3.jpgSputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
қарбыз
Қызылорда облысында 21 адам қарбыздан уланып қалды
АСТАНА, 24 маусым – Sputnik. Қызылордада жаз басталғалы 21 адам қарбыздан ұшынып, ауруханаға түскен. Мамандар "қазір қарбыз жеу қауіпті" деп дабыл қағуда. Өйткені, құрамындағы нитрат мөлшері жоғары өнімнен уланып қалуыңыз мүмкін, деп хабарлады "
Астана" арнасы.
Қыс мезгілінде ең көп таралатын дерт тұмау болса, жазғы маусымда жіті ішек инфекциясы жиі тіркеледі. Бұл- ерте піскен бақша өнімдері, оның ішінде қарбыздан келетін қауіп. Себебі шаруалар мол табысқа кенелу үшін өнімнің ерте пісуіне әсер ететін түрлі химикаттар қосады. Ал бұл адам ағзасына айтарлықтай зиян.
"Көрсеқызарлықпен жегеннің соңы аурумен аяқталды. Мамандар бұл уақытта сауда сөрелерінде пайда болған қарбыздардың өте қауіпті екенін ескертеді. Бірақ оған құлақ асып жатқандар аз", - дейді облыстық санитарлық-эпидемиологиялық департаментінің бөлім басшысы Меруерт Бидасова.
Қарбызда тәтті дәмнің болмауы- нитраттыңбар екенінаңғартатын бірденбір белгі. Журналистер сатылымдатұрған қарбыздыңбірін алып, оны тексеруүшін арнайызертханаға апарды. Сынама нәтижесі қандай?
"Бұл қарбыздың консистенциясы өте әлсіреген, соғылған деп те айтуға болады, жеуге жарамды жерлерінің көбіне зиян келтірілген. Яғни, адамның организміне көп мөлшерде нитрат түсіп, іш өту, бастың айналуы, құсу сияқты салдарға әкелуі мүмкін", - дейді зертхана маманы Айнұр Серікқанқызы.
Мамандардың айтуынша, сатып алу кезінде қарбыздың тұтастығына назар аударған жөн. Сондай-ақ ішкі бөлігін көру үшін кестірген де дұрыс емес. Гигиеналық талаптарды сақтаудың маңызды екенін ескертеді. Дәрінің күшімен емес, өз уақытымен піскен өнім шілденің соңында келеді.