Қалағаныңызша жеуге болады - денсаулыққа пайдалы 10 тағам
© Photo : Pixabay / FotoshopTofsПайдалы тағам
© Photo : Pixabay / FotoshopTofs
Жазылу
Арықтауды бастамас бұрын, ең алдымен дұрыс тамақтана білу керек, дейді мамандар
АЛМАТЫ, 4 қараша – Sputnik. Денсаулықтың жақсы болуы дұрыс тамақтануға байланысты. Сондықтан дәрумені көп тағамды таңдау керек. Мамандар тағам неғұрлым құнарлы болса, адам соғұрлым сау болады деп есептейді. Олар минералды тағамдарды жеуге кеңес береді.
Кейбір тағамдар, тіпті көп мөлшерде тұтынылса да, басқа тағамдарға қарағанда калорияларды аз бөледі.
Сұлы ботқасы
Сұлы ұнында тұтас дәндерден алынған көмірсулар және көп мөлшерде талшық бар, бұл оны қоректік заттардың тамаша көзі етеді. Сонымен қатар оны пісіру оңай. Сұлы майы қандағы қант деңгейін төмендетеді және ас қорытуды баяулатады, сұлы жармасында көп мөлшерде кездесетін бета-глюкан да семіздіктің алдын алуға көмектеседі.
Сорпалар
Көптеген зерттеулер көрсеткендей, қою тамақ жақсы қорытыла бермейді. Сорпа тамақ ішкеннен кейін өзін ұзақ уақыт жақсы сезінгісі келетіндер үшін тамаша шешім.
© Photo : Pixabay / lukinIgorСорпа
Сорпа
© Photo : Pixabay / lukinIgor
Жұмыртқа
Бұл өнім ақуызға толы. Жалпы, жұмыртқа басқа да қоректік заттарға бай, сондықтан таңғы, түскі және кешкі асқа да жеуге болады. Жұмыртқаны жегеннен кейін ұзақ уақыт қарын ашпайды. Жұмыртқада барлық тоғыз маңызды аминқышқыл бар, бұл ақуызды қалыптастырады.
© Photo : Pixabay / JillWellingtonЖұмыртқа
Жұмыртқа
© Photo : Pixabay / JillWellington
Балық
Балықта ақуыз және омега-3 көп, ал зиянды майлар аз. Омега-3 денсаулыққа ғана пайдалы емес, сонымен қатар мидың дұрыс жұмыс істеуіне әсер етеді және зейінді арттырады. Балықтың калориясы төмен, бірақ ол еттің кейбір түрлеріне қарағанда ұзақ тоқтық сезімін береді. Жақында жүргізілген зерттеулер балық сиыр етімен салыстырғанда жалпы калорияны 11%-ға азайтатынын көрсетті.
© Photo : Pixabay / Анатолий СтафичукБалық
Балық
© Photo : Pixabay / Анатолий Стафичук
Алма
Пайдалы микроэлементтер мен дәрумендер саны бойынша алмамен басқа ешбір жемісті салыстыруға болмайды. Сонымен қатар алманың қанықтыру индексі жоғары. Құрамында ас қорытуға пайдалы пектин, талшық және су бар, яғни жеген алма ағзадағы су балансын сақтайды.
© Photo : Pixabay / NickyPeАлма
Алма
© Photo : Pixabay / NickyPe
Жаңа піскен ірімшік
Жаңа піскен ірімшік сүт өнімі болғанына қарамастан, ол салмақ қосуға ықпал етпейді. Ірімшіктің бай дәмі, көптеген пайдалы микроэлементтер бар. Ірімшіктер В дәруменіне, фосфорға, кальцийге және селенге бай және тізім мұнымен шектелмейді. Жаңа піскен ірімшіктің қанықтыру қасиеттері жұмыртқаға ұқсайды.
Апельсин
Бір орташа апельсиннің құрамында бар болғаны 80 калория бар, бұл өте аз. Жақында жүргізілген зерттеулер цитрус жемістері де холестерин мен қандағы глюкоза деңгейін нормада ұстап тұруға көмектесетінін көрсетеді. Бірақ апельсиннің пайдасы мұнымен бітпейді, өйткені оның құрамында иммундық жүйенің жұмысын жақсартатын С витаминінің жоғары концентрациясы бар.
© Pixabay/Апельсин
Апельсин
© Pixabay/
Асқабақ
Калориясы аз. Сонымен қатар асқабақта су көп және тұз бар. Тұз қан тамырларына және ас қорытуға пайдалы. Цуккини сонымен қатар метаболизмді жақсартады.
© Photo : Pixabay / LaCamilaАсқабақ
Асқабақ
© Photo : Pixabay / LaCamila
Майсыз ет
Артық салмақтан арылғысы келетіндерге көмірсуы аз, ақуызы көп тағамдарды жеген жөн. Сондықтан майсыз ет жеу керек .
© Photo : pixabay / congerdesignСиыр еті
Сиыр еті
© Photo : pixabay / congerdesign
Попкорн
Көптеген адам попкорнның майлы деп санайды, бірақ олай емес. Попкорнның құрамында талшықтар көп, ұзақ уақыт тоқ жүресіз. Сонымен қатар попкорн құрамындағы май мен тұзға байланысты пайдалы. Натрийді тұтынуды бақылауда ұстауды ұмытпаңыз.