https://sputnik.kz/20220612/tuzdy-nemen-almastyruga-bolady-25473196.html
Тұзды немен алмастыруға болады
Тұзды немен алмастыруға болады
Sputnik Қазақстан
Көптеген өнім қаптамасында құрамындағы тұздың мөлшері көрсетілген 12.06.2022, Sputnik Қазақстан
2022-06-12T09:13+0500
2022-06-12T09:13+0500
2022-06-12T09:21+0500
денсаулық
тұз
https://sputnik.kz/img/07e6/04/05/23992681_0:133:1281:853_1920x0_80_0_0_806fc28bc3fb41f9bd3885f7d134898a.jpg
НҰР-СҰЛТАН, 12 маусым – Sputnik. Адам тұзды тағамды көп жесе, ағзасы суды ұстап қала бастайды. Салдарынан ісініп, қан қысымы көтеріледі. Денсаулыққа зиян келтірмей, қанша тұз жеуге болады және оны немен ауыстырған жөн екенін диетолог Олег Ирышкин Sputnik радиосына айтты.Адам тұзды көп жесе, ағзасы баланс сақтау үшін суды ұстап қала бастайды. Салдарына қан қысымы жоғарылауы мүмкін. Бұл инфаркт пен инсультке әкеп соғуы ықтимал. Бұған жол бермеу үшін медицина ғылымдарының кандидаты, диетолог Олег Ирышкин күнделікті тұтынатын тұз мөлшері бес грамнан аспауы керек деп отыр.Көптеген өнім қаптамасында құрамындағы тұздың мөлшері көрсетілген, егер мұндай ақпарат болмаса, шамамен санауға болады."Тұзды шектеуге немесе ауыстыруға болады. Кез-келген шөп немесе дәмдеуішке алмастырған жөн. Натрий мөлшері аз тұзын сатып алуға болады. Тұзда, ең алдымен, біз натрийден қорқамыз, өйткені ол қысымды арттырады. Мысалы, дүкенде калий мен магний тұзын оңай таба аласыз", - деп түсіндірді диетолог.
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңалықтар
kk_KK
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kz/img/07e6/04/05/23992681_69:0:1206:853_1920x0_80_0_0_bf0351754104af77c43b42c0fae010df.jpgSputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
тұз
Тұзды немен алмастыруға болады
09:13 12.06.2022 (жаңартылды: 09:21 12.06.2022) Көптеген өнім қаптамасында құрамындағы тұздың мөлшері көрсетілген
НҰР-СҰЛТАН, 12 маусым – Sputnik. Адам тұзды тағамды көп жесе, ағзасы суды ұстап қала бастайды. Салдарынан ісініп, қан қысымы көтеріледі.
Денсаулыққа зиян келтірмей, қанша тұз жеуге болады және оны немен ауыстырған жөн екенін диетолог Олег Ирышкин
Sputnik радиосына айтты.
Адам тұзды көп жесе, ағзасы баланс сақтау үшін суды ұстап қала бастайды. Салдарына қан қысымы жоғарылауы мүмкін. Бұл инфаркт пен инсультке әкеп соғуы ықтимал. Бұған жол бермеу үшін медицина ғылымдарының кандидаты, диетолог Олег Ирышкин күнделікті тұтынатын тұз мөлшері бес грамнан аспауы керек деп отыр.
"Тұздың нормасы - тәулігіне бес грамм. Жоғары қан қысымы болған кезде күніне бес грамм тұз жеуге болады. Егер қысым 140 және одан жоғары болса, онда тұз күніне үш граммға дейін шектеледі. Барлық тағамдағы тұзды есептеу керек", – деді Ирышкин.
Көптеген өнім қаптамасында құрамындағы тұздың мөлшері көрсетілген, егер мұндай ақпарат болмаса, шамамен санауға болады.
"Тұзды шектеуге немесе ауыстыруға болады. Кез-келген шөп немесе дәмдеуішке алмастырған жөн. Натрий мөлшері аз тұзын сатып алуға болады. Тұзда, ең алдымен, біз натрийден қорқамыз, өйткені ол қысымды арттырады. Мысалы, дүкенде калий мен магний тұзын оңай таба аласыз", - деп түсіндірді диетолог.