https://sputnik.kz/20220612/dietolog-nitrat-qarbyz-25478852.html
Диетолог нитратсыз қарбызды қалай таңдау керектігін айтты
Диетолог нитратсыз қарбызды қалай таңдау керектігін айтты
Sputnik Қазақстан
Жемісті таңдағанда оның түсіне назар аударудың қажеті жоқ, себебі бояу қолданылған болуы мүмкін 12.06.2022, Sputnik Қазақстан
2022-06-12T15:42+0500
2022-06-12T15:42+0500
2022-06-12T15:42+0500
қарбыз
https://sputnik.kz/img/07e4/07/16/14542681_0:48:1281:768_1920x0_80_0_0_be9a1edabc66ef50eaf146ba5b49823a.jpg
АЛМАТЫ, 12 маусым – Sputnik. Қарбыздың барлығы бірдей адамға пайдалы емес. Жемістің кейбірінің құрамында нитрат көп мөлшерде болады, бұл организмдегі оттегінің төмендеуіне әкеледі."Қазір қарбыз маусымы емес. Олардың барлығына өсіру стимуляторлары қолданылған. Әдетте бұған селитраны пайдаланады. Осыған байланысты қарбыздар белгілі бір жағдайларда нитритке айналатын нитраттардың көптігімен қауіпті. Олар гемоглобинді белсенді емес түрге алмастырады. Бұл жасушалардың тыныс алу процесін бұзады, салдарынан тіндер мен органдарда оттегі азаяды", - деп түсіндірді диетолог Елена Соломатина.Ол қауіпті қарбызды бірнеше белгі арқылы ажыратуға болатынын жеткізді."Әдетте қауіпті қарбызды қақ бөлген кезде ақ немесе сары тамыршықтары көрініп тұрады және мәйегі қантсыз болады", – дейді диетолог.Сондай-ақ сарапшы жемісті таңдағанда оның түсіне назар аударудың қажеті жоқ екенін ескертті. Себебі қарбызды өсіру кезінде бояу қолданылуы мүмкін.
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Жаңалықтар
kk_KK
Sputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://sputnik.kz/img/07e4/07/16/14542681_96:0:1183:815_1920x0_80_0_0_92dbcc195c747ec9576cabce299856f3.jpgSputnik Қазақстан
media@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
қарбыз
Диетолог нитратсыз қарбызды қалай таңдау керектігін айтты
Жемісті таңдағанда оның түсіне назар аударудың қажеті жоқ, себебі бояу қолданылған болуы мүмкін
АЛМАТЫ, 12 маусым – Sputnik. Қарбыздың барлығы бірдей адамға пайдалы емес. Жемістің кейбірінің құрамында нитрат көп мөлшерде болады, бұл организмдегі оттегінің төмендеуіне әкеледі.
"Қазір қарбыз маусымы емес. Олардың барлығына өсіру стимуляторлары қолданылған. Әдетте бұған селитраны пайдаланады. Осыған байланысты қарбыздар белгілі бір жағдайларда нитритке айналатын нитраттардың көптігімен қауіпті. Олар гемоглобинді белсенді емес түрге алмастырады. Бұл жасушалардың тыныс алу процесін бұзады, салдарынан тіндер мен органдарда оттегі азаяды", - деп түсіндірді диетолог Елена Соломатина.
Ол қауіпті қарбызды бірнеше белгі арқылы ажыратуға болатынын жеткізді.
"Әдетте қауіпті қарбызды қақ бөлген кезде ақ немесе сары тамыршықтары көрініп тұрады және мәйегі қантсыз болады", – дейді диетолог.
Сондай-ақ сарапшы жемісті таңдағанда оның түсіне назар аударудың қажеті жоқ екенін ескертті. Себебі қарбызды өсіру кезінде бояу қолданылуы мүмкін.