НҰР-СҰЛТАН, 8 тамыз – Sputnik. Жүрегі және бүйрегі ауыратын адамдар қарбыздан бас тартқаны жөн. Бұл туралы Самара диетология мен диетотерапия ғылыми-зерттеу институтының директоры, медицина ғылымдарының доктор, диетолог-дәрігер Михаил Гинзбург айтты.
"Қарбыз 90-95 процент судан тұрады. Демек суды тұтыну мөлшерін үнемі бақылап жүретіндерге, атап айтқанда, жүрек, ісінудің кез келген түрі, сондай-ақ бүйрек жеткіліксіздігі бар адамдарға қарбыз жеуге болмайды, олар судың мөлшерін барынша бақылап отыру қажет", — деді Гинзбург URA.RU сайтына берген сұхбатында.
Оның айтуынша, қарбыздағы қалған 5 процент – қант, яғни, фруктоза.
"Біз қарбызды шырын түрінде жейміз ғой. Ондайда фруктоза ағзада тез таралады. Ал бір уақытта көп мөлшерде қант болғаны дұрыс емес. Фруктоза да шамадан көп болса, зат алмасу процесі бұзылады. Адам семіреді, сан алуан аурулар шығады", - деп атап өтті диетолог.
Бұдан бөлек, қан диабеті, атеросклероз бен гипертонияға шалдыққан адамдарға қарбызды көп жеуге болмайды.
"Олар қарбызды аз мөлшерде жей алады. Мәселен, бір-бір жарым тілім", - дейді ғалым.