Көп адамдар Масленица апталығын хош иісті әрі ыстық, түрлі салмасы бар құймақпен байланыстырады. Дәл осы құймақ ұннан әзірленген әлемдегі алғашқы тағам болуы ғажап емес. Себебі, әр ұлттың өз құймағы бар. Мәселен, француз крепасы, моңғол гамбирі, қытай құймақтары, болгар палачинкасы, ағылшын панкейкі, үнді досасы, эфиопиялық ынджера және тағы басқалар.
Бүгінде құймақтың сан мың рецепті бар. Біреулер құймақ түсін өзгерту үшін оған түрлі көксөк пен көкөніс қосса, енді бірі құймақ қамырымен табада сурет салады, тағы біреулер дайын құймақты ерекше етіп орайды...
Жалпы құймақ атауы славян тілінен шыққан деген болжам бар. Ал мәдениетте дөңгелек әрі алқызыл түсті бұл тағам Күн символы ретінде қарастырылады. Қыс қаһары қайтып, көктем лебі сезіле батағанымен, алайда алғашқы ауыл шаруашылығы өнімдерін жинауға ұзақ уақыт бар шақта адамдар осы мейрам арқылы Күнге қысты жеңуге көмектескен деседі.
Оқи отырыңыз: Астана LRT: сақалды құрылыс тағдыры – фото
Қазір бұл мерекенің мән-мағынасы біршама өзгеріске ұшырағанымен, салт пен дәстүр дәуірлер байланысын әлі де мығым ұстап тұр.