НҰР-СҰЛТАН, 18 мамыр — Sputnik. Израилдік ғалымдар брокколи құрамында пайдалы химиялық зат бар екенін анықтады. Ол ракпен байланысты ерекше геннің белсенділігіне әсер етеді, деп хабарлайды MedicalXpress.
Ғалымдар ісіктің пайда болуына бейім тышқандарды зерттепті. Зерттеу барысында индол-3-карбинол (I3C) молекуласының қатерлі ісіктің пайда болуын тоқтататыны анықталды.
Мамандар брокколи мен өзге де орамжапырақ тұқымдастар құрамындағы I3C-ті тышқандарға берген. Молекуланың WWP1 генінің жұмысын баяулататыны белгілі болды. ДНҚ-ның бұл бөлігі ісікке қарсы тұратын ген туғызады.
Тағы оқыңыз: Қатерлі ісікке шалдықпаудың жолы қайсы?
Алайда ғалымдар мұндай нәтижеге қол жеткізу үшін адам үш келіге жуық орамжапырақ жеуі керек деген қорытынды жасап отыр. Алдағы уақытта мамандар WWP1 генін тереңірек зерттемек. Оның жұмысын баяулататын өзге ген ойлап табуды жоспарлап отыр.
Брокколидің 100 грамында 25 калория болады. Сондай-ақ, жасұнық, калий, фосфор, кальций, магний, темір, мырыш, марганец, күкірт, С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К және А дәруменіне бай. Ғалымдар брокколиді күнделікті жеу күйзелістен қорғайтынын да айтып отыр.
Тағы оқыңыз: Қатерлі ісікке шалдықтыратын бес сусын
Бұған дейін Ұлыбританиядағы Фрэнсис Крик институтының ғалымдары орамжапырақ пен брокколидегі химиялық заттардың асқазан-ішек жолдары жұмысын жақсартып, тоқ ішек қатерлі ісігінің алдын алатынын дәлелдеген болатын.